Antigua

A contemporary apartment in Cape Towns waterfront.

American Walnut and Neolith

Antigua
 

KILIMA - a Tanzanian Masterpiece

Kilima Lodge is situated in the Northern Serengeti region of Tanzania. It sits on the top of a small rise looking out over hundreds of kilometers of wildlife reserve. There are no fences, and wild game, including lions, frequently pass through the property. During the annual Wilderbeast migration in May and June the hillside and the plains below are choked with thousands upon thousands of these animals. It truely is a fantastic and spectacular location, with views to match.

 

It is located, literally, in the middle of nowhere. Singita, the luxury African hospitality company, operates a game lodge called Sasakwa nearby, but the whole estate is remote. The closest real town is Arusha, underneath the slopes of Mt Kilimanjaro, and it is an hours plane flight away or two days by a bone jarring dirt road.

 

It was a real challenge creating a 5 star luxurious home of top tier first world quality in the East African plains.

 

Construction of this private dwelling for an American client started in January 2014, and was completed in December 2015, a two year build. AdK Cabinetworks undertook the manufacture and installation of all the interior and exterior woodwork on the building and it ended up being a huge and resounding success. It was a fun and challenging project of first rate quality.

KILIMA - a Tanzanian Masterpiece

Some Drone images of the building

KILIMA - a Tanzanian Masterpiece

The Architectural aesthetic fit the landscape perfectly. Grass roofs, stone walls, concrete, and indigenous landscaping make the building almost dissapear. It's big - 1200m2 in extent - and the interior spaces are airy, tall and voluminous, despite the low contours that the structure seems to imply from the outside. The house is a design masterpiece.

 

Our involvement included all of the built-in cabinetry and architectural millwork - Cabinets, doors, skirting boards, wooden wall cladding, decks, and pergolas - everything that was wood. The timber selected for the inside was FSC certified Rift Sawn American Oak from a sawmill in Pensylvania, and Iroko for the exterior.

KILIMA - a Tanzanian Masterpiece KILIMA - a Tanzanian Masterpiece KILIMA - a Tanzanian Masterpiece KILIMA - a Tanzanian Masterpiece
 

Kalk Bay Contemporary

A beautiful kitchen design with two islands at 90 degrees to each other and a tall back wall for appliances and storage

Kalk Bay Contemporary

With a clean and contemporary style, the materials materials echo the ocean inspired colour palette

Kalk Bay Contemporary

And with a full and functional scullery behind, this kitchen really works!

Design by Nica Design Studio

Kalk Bay Contemporary Kalk Bay Contemporary Kalk Bay Contemporary Kalk Bay Contemporary
 

Clifton Bungalow

The renovation of this serene beach house, above Clifton second beach, achieves elegant simplicity while relating to the breathtaking environment in which it is located.The design, by architects Matthew Beatty and Saskia Vermieren, creates a relaxed ambiance with ethereal and tranquil qualities. 

 

A sense of balance is established between the natural materials on the interior and the natural surroundings on the exterior. Likewise, the choice of natural materials also creates blurred boundaries between the inside and the outside. Soft and natural shades are combined with the joinery which is a mixture of oak, spruce and duco. All the joinery in this project was made by our Cabinetworks team. 

 

Architects: Beatty Vermeiren Architects 

Contractor: Habitat decorators 

Joinery: Andy de Klerk Cabinetworks

Images courtesy of Beatty Vermeiren Architects

 

For more information and images from Beatty Vermeiren Architects you can visit: 

http://www.beattyvermeiren.com/#/clifton-bungalow/

 

Clifton Bungalow Clifton Bungalow
 

Hillside Home

This sophisticated and summery home on the slopes of Table Mountain in Cape Town, was transformed by the formidable partnership between interior designer Ashleigh Gilmour and building contractor Peter Macnamara. The project, not without its challenges, was pulled off with precision timing and resulted in an understated space that manages to marry class, elegance and functionality, while still remaining rooted in the feeling of the natural materials used and mountainous environment in which it is located.

 

Selected areas

The kitchen includes: duco sprayed door, and drawer, fronts (satin white); a solid oak breakfast counter and wall mounted cabinet (grey-mist wash); working countertops made from Neolith (arctic white), a highly innovative porcelain product only recently available in South Africa; and Grass hardware throughout.

 

The wine cellar is arguably the coup de grace of the home. The main storage area is made from solid ceder, while the lighting lends the previously dark room a soft magnetism. At the rear of the cellar the striking wash basin unit, by James Mudge, introduces a sense of lightness to an otherwise transfixing room. Finally, the mild steel decorative pins are scattered above a natural granite boulder, achieving something we at Cabinetworks have always revered – the gentle and respectful merging of nature’s beauty with man’s imagination.

 

All designs by Ashleigh Gilmour

Kitchen designed by Andy de Klerk - Cabinetworks

Images courtesy of Ashleigh Gilmour

To view further images please visit Ashleigh’s website

Hillside Home Hillside Home Hillside Home Hillside Home Hillside Home Hillside Home
 

Design Indaba 2014, our Escher-inspired kitchen

Our Escher-inspired kitchen

 

At Design Indaba 2012 we introduced a kitchen island and utility unit that left visitors wondering why a European kitchen was being showcased at a South African design show. The message we were trying to get across was just that, that European standards are being reproduced and surpassed by South African kitchen designers and manufacturers. For 2014 we intended to further raise that bar.

 

We worked on our piece, designed specifically for Design Indaba 2014, for 8 months, focusing on the introduction of never-before-seen, bespoke elements that would set a new standard for kitchen designers and manufacturers in South Africa. The materials we chose were predominantly locally manufactured, and the actual manufacture of the unit itself took place in our workshop in Kommetjie. Designed and built by South Africans, this was a product we could be truly proud of. 

 

The inspiration for the concept and physical design came from Dutch graphic artist, Escher. Many of Escher’s later works were based on impossible notions, yet they communicated a unique and aesthetically pleasing sense of continuity and flow. In terms of the concept for our kitchen, we felt that Escher’s defiance of impossibility resonated with our kitchen’s intention to defy the seemingly huge environmental challenges we are currently facing, while the physical design subtly reflects Escher’s perpetual waterfall with its unbroken lines and internal grey-water filtration system.

Design Indaba 2014, our Escher-inspired kitchen Design Indaba 2014, our Escher-inspired kitchen Design Indaba 2014, our Escher-inspired kitchen
 

Elegant shoji-themed storage solution

The brief for this job included the need for ample storage space and the maximisation of natural light into both the study as well as the walk-in-closet. In order to achieve this, our Senior Designer, Warren Franken, utilised our shoji screens to divide the rooms. The shoji screens, which are made with a polyfibre-based paper backing, allow diffused light to pass through them while still ensuring privacy on either side. Owing to their traditional Japanese horizontal-rectangular design, shoji screens ground the spaces they inhabit, introducing a sense of serenity and contentedness to any room. Warren extended the shoji design principle to the rest of the room with the solid oak floating shelves spanning two of the walls and providing an additional room divider between the study and the en-suite bathroom. The traditional feeling is gently amplified by the cantilevered shelf-ends.

 

The render below is followed by images taken of the initial phases of the installation. Images of the final phase will follow.

 

 

Elegant shoji-themed storage solution Elegant shoji-themed storage solution Elegant shoji-themed storage solution
 

The Likevekt Kitchen

These renders are the product of the initial stages of design for a new client’s kitchen. The brief called for a centre piece aesthetically powerful enough to stand alone in the cavernous and serene space while providing, on a functional level, an attractive and comfortable unit at which the family could eat breakfast. The brief also asked that an overall feeling of balance and serenity be introduced to the space. Based on this we have created the Likevekt kitchen.

The Likevekt Kitchen

The name ‘Likevekt’, which is Norwegian for ‘equilibrium’, communicates the aesthetic balance achieved through the use of the asymmetrical design. The utility cupboard introduces further functionality with its ample storage capacity and extra work surface, while the island provides both the aesthetic impact and the space around which to congregate comfortably.

The Likevekt Kitchen

Materials 
Solid French oak
Grey duco door wall unit fronts
Neolith basalt grey countertops
Cross-laminated solid spruce internals

The Likevekt Kitchen
 

Clifton View

Nestled above the famous Clifton Beaches of Cape Town, Clifton View 7 was given a complete overhaul by the talented team at Antoni Associates. We were contracted to manufacture the main kitchen, the pool bar, as well as the uniquely engaging timber and mirror wall cladding feature. All these are pictured below. For a full description from Antoni Associates and images of the rest of the apartment you can visit: 

 

http://www.desiretoinspire.net/blog/2013/2/4/clifton-view-7.html

 

Clifton View Clifton View Clifton View Clifton View
 

The Expresso Breakfast Show makeover: the kitchen

When the producer of SABC 3’s Expresso Breakfast Show, Bradley van den Berg, walked onto our stand at the Design Indaba Expo 2012, he knew instantly that this was the perfect kitchen for his planned makeover of the Expresso Breakfast Show’s set. Working closely with one of our senior designer’s and co- designer of the Design Indaba stand, Warren Franken, Bradley has managed to turn his vision into a reality. The design, based on our Design Indaba kitchen,  rivals European style and quality standards, while incorporating solid environmental and ethical measures via its local design and manufacture origins which are coupled with eco-friendly material choices.  

 

Here are some of the progress shots taken on set in the last few days.

 

The Expresso Breakfast Show makeover: the kitchen

The kitchen is made from a list of exciting and ground-breaking materials, each known for their beauty, strength, and positive environmental characteristics. The tall wardrobe, housing a stylish AEG coffee machine, is made from an inner carcass of natural coloured, solid bamboo, while the outside is clad with strand woven bamboo. The imposing island unit is made from a steel frame supporting the two-tone, semi-cantilevered  countertop. One half is made from strand woven bamboo, and includes a rare wooden prep basin. The other half is made from the innovative Second Life quartz stone surface, made from up to 90% recycled content.

The Expresso Breakfast Show makeover: the kitchen

You might notice that none of the ‘progress shots’ posted here show you the overall kitchen, that’s because the finished product is to be revealed on the show this Monday (23rd July) and we wouldn’t want to do anything to spoil the surprise. We will all be up early on Monday, strong coffee in hand, for the revealing of the kitchen to be held between 6-8.30 am, hopefully you’ll join us.

We will post the rest of our progress shots, as well as images of the finished product following the launch on the show.

The Expresso Breakfast Show makeover: the kitchen
 

Lion’s Ark: an unfolding wonder

This is a project that has woven itself on some level into the daily activities of every member of the Cabinetworks team. When we were awarded the contract to build the furniture for Lion’s Ark a year or so ago, we had no idea what wonders lay ahead.  

 

Defying conventional building and design norms, Lion’s Ark stands out boldly as a defiant example of the extraordinary. From the towering off-angle wall greeting you like a ancient god standing guard at the gates to a mysterious world, to the copper clad, tree-like arm supporting a gravity-defying, cantilevered concrete deck that somehow seems to stretch right out over the ocean lying hundreds of metres below, no compromises are made in an effort to create something truly unique. The sheer size and brevity leaves first-time visitors awestruck, much like the ancient monuments that inspired the owner might have...

 

“Majestic, intricate, inexplicable in function and its engineering, mysterious pre-historic stone masonry and artefacts in South America, Meso America, Egypt, etc, - based on an interest since childhood in everything not readily explainable - have inspired me.” Owner – Lion’s Ark

Lion’s Ark: an unfolding wonder

For the first insert of our Lion’s Ark project story we will look at the bedroom wardrobes. All the materials used in the project have been chosen for their unique combinations of strength, functionality, and something quite beyond conventional beauty. The bedroom wardrobes and other built-in furniture are made from a combination of three woods. Lauro Preto, a South American hardwood, is used for the door fronts and was chosen for its strength and deep, rich colour, belying its origins in the ancient forests of South America. French Oak is used to create the highly functional internals, making allowance for every possible requirement and intricately joined to achieve seamless movement that will last. The final material, Aromatic Cedar, is used for the rear panels and lends the wardrobes a raw beauty coupled with the unmistakeably scent of the Klein Karoo, transporting your unconscious into the natural settings that this home so mysteriously imitates.  

 

Lion’s Ark: an unfolding wonder

As in the natural world, none of the lines in this home conform to traditional norms or rules. The wardrobes are no different, designed with perpetually varying heights and plentiful curves, they presented a formidable challenge for our carpenters but, after some extremely careful planning and painstaking efforts, the owner’s vision has manifested flawlessly. 

 

Lion’s Ark: an unfolding wonder

Our job also involves ensuring that with the aesthetic dreams realised, we never compromise on functionality. All internals are designed and built with real-life in mind and customised to the lifestyle of the owner (below: The iPad docking station is incorporated into the wardrobe, while customised shoe racks line some of the drawers). 

 

Lion’s Ark: an unfolding wonder
 

Design Indaba 2012: The Workbench Kitchen

2012 was our fourth year at the Design Indaba Expo and we set out from the beginning to make it our most impressive exhibition stand to date. The initial task was handed over to our designers Warren Franken and Daniel Schuster who leapt at the opportunity to take the reins. From this explosively creative partnership, and the initial ideas they played with, the ‘Workbench Kitchen’ concept was born.

‘A place for everything and everything in its place’ - anonymous

Like the Master Carpenter’s workbench, the kitchen has potential to be a space where you utilise the tools placed at your fingertips to manifest a product of your personal expression, a space where the balanced combination of the pragmatic, ergonomic, and aesthetic dimensions of the Workbench Kitchen are realised. 

 

 

 

Design Indaba 2012: The Workbench Kitchen

The Workbench Kitchen works with you by providing the right tools at just the right time. The preparation, cooking and dining areas are all semi-contained, overlapping just enough to encourage natural flow from one phase to the next. 

With this latter concept having taken firm shape, Warren and Daniel submitted their initial designs  to the rest of the team for comment and all were invited to contribute something of themselves to the final design. Through this organic development process, our Design Indaba stand grew into the collective realisation of the team’s imagination. 

 

 

Design Indaba 2012: The Workbench Kitchen

Finally the stand went into production where it was masterfully crafted from materials carefully chosen for their equal measures of impeccable quality, breathtaking beauty, and sustainable value. 

The result of this united effort produced what we fondly refer to as a true ‘ADK kitchen’, one that removes the gap between European quality and South African custom design and craft.

 

 

Design Indaba 2012: The Workbench Kitchen

We would like to thank all of you who managed to come and see the fruits of our labour at the Design Indaba Expo 2012, and a very special thank you to the following people for their contributions, the combination of which made this stand our best to date.

Warren Franken - Designer
Daniel Schuster - Designer
Cate Moore - Designer
Andy Paige– Sponsor
Grant Wynne, Colin Rock, Andy de Klerk: Master Carpenters
The Workshop Teamx

 

 

 

Cabinetworks brings a Klein Constantia wine barrel back to life

At Cabinetworks we pride ourselves in making every effort to create beautiful living spaces with the minimum amount of impact on the earth. The most effective method of achieving this is to reuse existing materials wherever possible. In this project our client had managed to get their hands on the remains of some gorgeous Klein Constantia wine estate barrels. The oak used for the barrels is of the highest quality and was ideally suited to the project. What was once a vehicle for the production of top class cultivars, is now transformed into a new and timeless piece of furniture in its new home.

Cabinetworks brings a Klein Constantia wine barrel back to life
 

Wonderland wardrobe - creating a space where the imagination can run wild

This client’s inspiring and vivid imagination was a joy to work with. The goal for their child’s room, as it was for much of their home, was to create a space in which the boundary between fantasy and reality is playfully blurred. The lines and colours are bold and mischievous, refusing to compromise, and jointly achieving a space where the imagination truly can run wild.

Wonderland wardrobe - creating a space where the imagination can run wild Wonderland wardrobe - creating a space where the imagination can run wild